Четвер, 8 грудня
Ми у соціальних мережах:
Групи управління
s
07 липня 2022

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ МОЛОКА ЩО ВВОДИТЬСЯ В ОБІГ

Головним управлінням Держпродспоживслужби у Волинській області у 2021 році запроваджено участь операторів ринку (суб’єктів господарювання незалежно від форми власності) у програмі контролю сирого молока на базі програмного забезпечення «Молочний модуль», яка розроблена в рамках реалізації швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (Quality FOOD Trade Program), що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія) як системи узгодженої взаємодії між операторами ринку, що виробляють та/або зберігають сире молоко, акредитованими лабораторіями та територіальними органами Держпродспоживслужби. 

Метою Програми є виконання вимог законодавства шляхом запровадження національних програм контролю сирого молока і єдиної бази результатів лабораторних досліджень сирого молока. 

Способи та шляхи реалізації «Програми» базуються на виконанні вимог законів України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» Статтею 40 передбачено державний контроль сирого молока, окрім дотримання гігієнічних вимог, також передбачає контроль стану впровадження оператором ринку процедури періодичної перевірки сирого молока для визначення рівня загального бактеріологічного забруднення та кількості соматичних клітин та «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». 

Важливим є контроль сирого молока під час закупівлі для подальшого промислового перероблення, вимоги до господарств з  виробництва молока, проведення профілактичних протиепізоотичних  заходів, а також безперервного моніторингу даних про результати дослідження молока.

Працюють в програмі, а саме проводять державний контроль виробництва молока та введення його в обіг фахівці територіальних органів Держпродспоживслужби у Волинській області, регіональної та міжрайонних державних лабораторій Держпродспоживслужби, представники господарств з виробництва молока, пунктів закупівлі молока та молокопереробних підприємств.

І під час воєнного стану в нашій Державі, «Програма» продовжує свою роботу, зокрема проводяться лабораторні дослідження сирого молока, моніторинг даних про результати проведених  досліджень та проведення профілактичних протиепізоотичних  заходів.