Середа, 26 січня
Ми у соціальних мережах:
Групи управління
s
14 січня 2022

УВАГА! Нові вимоги щодо реєстрації українських експортерів харчових продуктів до КНР

Держпродспоживслужба отримала листа від Посольства України в Китайській Народній Республіці щодо інформаційного повідомлення Генеральної митної адміністрації КНР №103 від 2021 року про "Положення КНР про порядок реєстрації іноземних виробників імпортних харчових продуктів" та "Правила КНР щодо управління безпекою імпортованих та експортованих харчових продуктів".

Документи були опубліковані 12 квітня 2021 року і набули чинності з 1 січня 2022 року. У документах, зокрема, йдеться: 

 

Подача заявок на реєстрацію іноземними виробниками

Відповідно до нового порядку реєстрації, процедура подачі заявок на реєстрацію нових підприємств-виробників, визначених Положенням про порядок реєстрації видів продукції, здійснюється шляхом створення облікового запису у системі CIFER. Це необхідно для отримання реєстраційного номера підприємства у цій системі. З 01.01.2022 номер необхідно вказувати при митному оформленні вантажів до КНР.

Тож, подання заявок на реєстрацію нових підприємств-виробників для експорту до КНР шляхом направлення запиту через Головні управління Держпродспоживслужби з 01.01.2022 має здійснюватися для наступних категорій харчових продуктів: 

- яловичина; 

- харчова рослинна олія; 

- молоко та молочні продукти.

Для товарів наступних категорій заявка для реєстрації та отримання митного номера КНР (видається потужності після розгляду заявки митною службою КНР) через платформу CIFER має подаватись підприємством самостійно, шляхом створення власного кабінету потужності на платформі https://cifer.singlewindow.cn/ :

- овочі та продукти з них (крім свіжих та сушених овочів); 

- продукти харчування та інші продукти; 

- чай;

- горіхи та насіннєві продукти; 

- алкогольні напої;

- напої та заморожені напої;

- печиво, випічка, хліб;

- цукор, включаючи цукор-сирець, столовий цукор, лактозу, сироп, тощо;

приправи крім цукру;

- обсмажені кавові зерна, какао-боби та продукти з них (крім шоколаду);

- продукти із фруктів (крім сушених фруктів) – варення, фруктові порошки, консерви;

- інші продукти – цукати, продукти вироблені з використання процесу надуття повітрям (напр. кукурудзяні палички), інгредієнти для пивоваріння, закваски (дріжджі) для виробництва харчових продуктів, желе, протеїн та його похідні, серцевина пальми, фітотерапевтичні засоби (трави) китайської медицини.

Посібник з порядку реєстрації іноземного виробника

Для отримання посібника та відповідних додатків щодо порядку реєстрації іноземних виробників імпортованої харчової продукції, будь ласка, зверніться до вебсторінки Генеральної митної адміністрації (GACC): Інтернет+митниця - адміністративний розгляд та затвердження – реєстрація іноземних виробників харчової продукції – "Посібник з реєстрації іноземного виробника імпортованої харчової продукції".

Імпортні декларації іноземних підприємств-виробників імпортованої харчової продукції

З 1 січня 2022 року під час ввезення на територію КНР харчової продукції у митній декларації, у розділі "Категорія товару", у рядку "підтвердження реєстрації іноземного підприємства-виробника імпортованої харчової продукції" (код дозволу 519), згідно зі стандартом записується реєстраційний номер в КНР підприємства. При використанні митних декларації зразка 2020 року, що стосується ввезення імпортної харчової продукції,  у розділі "інші підприємства" вибрати у рядку "підприємства інших категорій" рядок "іноземне підприємство-виробник імпортованої харчової продукції". У рядку "код або назва підприємства" вказати реєстрацій номер в КНР відповідного підприємства. Заповнені невідповідно до встановленого стандарту митні декларації митними органами до розгляду не прийматимуться.

Зазначення реєстраційного номера та маркування на етикетках і упаковці

З 1 січня 2022 року  під час  ввезення на територію КНР харчової продукції потрібно зазначати на внутрішній та зовнішній упаковці продукції номер реєстрації підприємства в КНР або реєстраційний номер дозволу компетентного органу країни походження. Вимоги "Правил управління безпекою" щодо упаковки, етикеток та маркування запроваджуються щодо продукції, яка вироблена після 1 січня 2022 року і імпортується в КНР. Щодо упаковки, етикеток та маркування імпортованої продукції, виробленої до 1 січня 2022 року, діють попередні умови.

Термін дії реєстрації

Реєстрація вже зареєстрованих підприємств-виробників імпортованої харчової продукції залишається дійсною. Зареєстровані підприємства подають заявку про подовження реєстрації відповідно до вимог ст. 20 "Положення про реєстрацію" протягом 3-6 місяців до закінчення терміну дії реєстрації. Генеральна митна адміністрація КНР скасує реєстрацію підприємств, які вчасно не продовжили реєстрацію.

Просимо також взяти до уваги, що ці зміни застосовуються лише для харчових продуктів та не стосуються рослинних кормів (ріпаковий шрот, соняшниковий шрот та буряковий жом), вимоги до експорту яких визначено вимогами відповідних протоколів, укладених між Україною та КНР.