ОСОБЛИВОСТІ ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА В РІЗНИХ ТИПАХ ЗЕРНОСХОВИЩ
Зерно, відповідно до ст.24 Закону України « Про зерно та ринок зерна в Україні», підлягає зберіганню у зернових складах.
Для зберігання зерна використовують підлогові склади, бетонні та металеві силоси, полімерні зернові рукави.
В складах з горизонтальними або похилими підлогами зерно зберігається насипом на підлозі або ж у засіках.
Гранично допустима висота насипу в таких складах визначається якісним станом і видовим складом зерна, його цільовим призначенням. У таких складах є можливість окремого зберігання невеликих партій зерна, зерна дрібнонасіннєвих культур.
Силоси призначені для надійного тривалого зберігання очищеного зерна із середньою вологістю від 8 до 14% і є найбільш поширеними спорудами для зберігання зерна в Україні. Такі зерносховища належать до високотехнологічних варіантів зберігання зерна різних культур.
Бетонні силоси зберігають великі обсяги зерна в належних умовах надовго. Це один із кращих та надійних видів складів для створення зерносховища.
В металевих силосах контроль якості зернової маси відбувається в автоматичному режимі за допомогою комп’ютера та відповідного програмного забезпечення.
Так як зерно - це живий організм, то в ньому навіть при зберіганні відбуваються фізіологічні процеси, зокрема воно дихає.
Найважливішими факторами, які визначають інтенсивність дихання зерна, є вологість і температура, тому, для забезпечення його якості та уникнення ризиків, найголовніше - закладати на зберігання лише кондиційне, добре просушене та чисте зерно та постійно контролювати ці важливі показники .
Величина критичної вологості зерна різних культур пов’язана з особливостями їх хімічного складу. Так, для пшениці, жита, ячменю, кукурудзи вона становить 14%. Для зерна олійних культур характерним є високий вміст жирів, через це зберігати його складніше, ніж зерно злакових. Насіння сої здатне швидко і в значних кількостях поглинати вологу з навколишнього середовища. Тому зберігати його можна тільки з критичною вологістю 10 -12 %. Насіння соняшнику надійно зберігається лише при вологості 8 % і температурі не вище 10 °С.
На сьогодні як ніколи стало актуальним використовувати для зберігання зернових культур полімерні зернові рукави.
Режим зберігання зерна в рукавах заснований на відсутності кисню у міжзернових просторах, завдяки ізоляції від атмосферного повітря або в спеціальному середовищі, що не містить кисню. Зерно переходить на анаеробне дихання і поступово знижує свою життєдіяльність. Майже повністю припиняється життєдіяльність мікроорганізмів, а кліщі та комахи гинуть.
Зернові культури на зберігання в рукави закладають із вологістю від 14 до 22%, але, чим вищою буде вологість, тим меншим має бути термін зберігання. Зокрема, кукурудза при вологості 19% зберігається декілька місяців без втрати якісних показників.
Отже, зберігання зерна в сухому стані за невисоких температур, з мінімальним вмістом травмованого зерна, достатня ізоляція від навколишніх зовнішніх впливів, а також постійний контроль за температурою та його вологістю, заселеністю шкідниками, дають змогу зберігати зерно з мінімальними втратами протягом тривалого терміну.