П'ятниця, 20 травня
Ми у соціальних мережах:
Групи управління
s
24 січня 2022

Карантинні організми Волинської області: рак картоплі

Рак картоплі - небезпечне  карантинне захворювання. Його збудник - гриб Synchytrium endobioticum P., що зберігається  на бульбах та в ґрунті.

Симптоми раку картоплі проявляються у вигляді наростів,  на бульбах та стеблах (в ділянці кореневої шийки), а також на листі, в пазухах. Наростами є розросла тканина, в клітинах якої знаходяться зооспори та великий запас крохмалю. Коркова тканина на наростах не формується, а тому вони дуже швидко розкладаються і зооспори потрапляють в ґрунт.

Інфекція зберігається в ґрунті у вигляді зооспорангій, які  вкриті  тришаровою оболонкою на глибині до 70 сантиметрів. Вони  виживають в умовах низького рівня кисню та легко переносять температуру від – 15 до +80 С⁰. Як правило хвороба інтенсивно розвивається при температурі +15 - 20 С⁰ та вологості ґрунту 60-70 %.

З метою встановлення фітосанітарного стану земельних угідь у 2021 році обстежено 186,2 га на виявлення раку картоплі. Обстеження проводилось способом відбору ґрунтових проб в господарствах та у приватному секторі.

За зверненням суб’єктів господарювання з метою встановлення вільних ділянок, на виконання фітосанітарних вимог Євразійського економічного союзу, було обстежено 41,8 га картоплі промислової. При обстеженні земель патоген раку картоплі виявлено на двох ділянках загальною площею 8 га, запроваджено карантинний режим.

    

УВАГА! Якщо були виявлені ознаки раку картоплі, необхідно вжити  заходи з його локалізації та ліквідації: 

1. Вивести картоплю із сівозміни  зараженої ділянки на сім-вісім років. Протягом цього періоду вносити в ґрунт органічні добрива та вирощувати зернові, зернобобові, технічні культури.

2. Не допускати залуження враженої раком картоплі земельної ділянки та вирощування багаторічних трав, що консервує вогнища хвороби.

3. Вирощувати сорти картоплі  максимально стійкі до  раку картоплі.

Дотримуючись основних заходів боротьби з хворобою та купуючи  сертифіковане, стійке до захворювання насіння, ви отримаєте найкращі врожаї картоплі!

 

Матеріал підготувала спеціалістка управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Наталія Лукашевич.