Сектором контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області протягом 2022 року проведено 28 заходів державного нагляду, з них 7 планові та 21 позапланових перевірок (14 на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 08.05.2022 №11381/0/1-22 щодо перевірки дотримання суб’єктами господарювання регульованих цін на роздрібному ринку пального та 7 за результатами розгляду звернень громадян). За результатами проведених перевірок застосовано до суб’єктів господарювання адміністративно-господарських санкцій в обсязі 613 783,84 грн та притягнуто до адміністративної відповідальності службових/посадових осіб в цілому на 30 600 гривень.
Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26 січня 2023 року №69 затверджені Правила виробництва, обігу та застосування (використання) лікувальних кормів і проміжних продуктів для виробництва лікувальних кормів, що розроблені відповідно до Закону України «Про ветеринарну медицину» від 04 лютого 2021 року №1206-IX.
Засідання відбулося під головуванням начальника Луцької районної військової адміністрації Костика Анатолія Івановича. Участь в засіданні взяли представники: Головного управління Держпродспоживслужби, ТзОВ «Вторма-Волинь», Державної екологічної інспекції Волинської області, проєкту «Чистий Луцьк».
Традиційно навесні проводиться щорічна акція «За чисте довкілля». Це період великого весняного прибирання згуртовує працівників довкола надзвичайно потрібної та актуальної мети – навести чистоту і порядок. Тож 23 і 24 березня наші працівники завзято, згуртовано та з піднесеним настроєм виконували різноманітні роботи, а саме: підмітали, збирали сміття, впорядковували клумби тощо.
За участі спеціалістів Камінь — Каширського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області відбувся семінар в центрі професійного розвитку педагогічних працівників для керівників закладів дошкільної освіти Маневицької селищної ради. Наталією Маковецькою, заступником відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та Олександром Галушком, головним спеціалістом відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини презентовано законодавчі та організаційні зміни щодо дитячого харчування в закладах освіти, висвітлено найбільш поширені недоліки, виявлені при здійсненні державного нагляду та комісійних обстеженнях харчоблоків дитячих закладів освіти.
Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів №15 «Регулювання дерев’яного пакувального матеріалу в міжнародній торгівлі» надано рекомендації щодо типів маркування та зазначено, що розмір, використовувані типи шрифтів і розміщення маркування може варіювати, але його розмір повинен бути достатнім, щоб бути помітним і розбірливим для інспекторів без застосування допоміжних візуальних засобів. Таким чином кожна країна має право самостійно встановлювати параметри маркування дотримуючись при цьому зазначення на ньому необхідної інформації. В Україні питання маркування ДПМ врегульоване чинним національним законодавством, а саме, Фітосанітарними правилами ввезення з-за кордону, перевезення в межах країни, експорту та виробництва ДПМ затвердженими наказом Міністерства аграрної політики України від 22.12.2005 р. № 731.
Рання весна – один із найвідповідальніших періодів у догляді за деревами, коли обов’язково потрібно починати роботи із захисту плодових насаджень від хвороб та шкідників. Перше обприскування саду — найважливіше, і робити його слід обов’язково. Воно проводиться ранньою весною до початку набрякання бруньок на рослинах при середньодобових температурах не нижче +4 ºС. Хорошим профілактичним заходом є обприскування дерев і чагарників ще до розпускання бруньок 3% розчином бордоської рідини – розчином мідного купоросу у вапняному молоці (300 г мідного купоросу і 330 г негашеного вапна на 10 л води). Обробіток проводять з розрахунку 2 л на молоде дерево (до 6 років), не більше 10 л на дерево, що плодоносить, 1,0 і 1,5 л на кущі аґрусу та смородини, відповідно 2,0 л на 10 кущів малини, 1,5 л на 10 кв.м. винограду.
Салони краси та перукарні надають десятки послуг, які повинні бути не тільки високоякісними, але і безпечними для здоров’я. У випадках порушення гігієнічного та санітарно-протиепідемічного режимів виникає ризик зараження клієнтів та майстрів грибковими захворюваннями шкіри, волосся і нігтів, герпесом, стафілококовими інфекціями, педикульозом, гепатитами В та С і навіть сифілісом та ВІЛ/СНІД.
Міністерство аграрної політики та продовольства України наказом від 20 жовтня 2022 року № 813 затвердило Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів тваринного походження.